مراحل برنامه ریزی درسی صحیح و اصولی
مراحل برنامه ریزی درسی صحیح و اصولی
بدیهی است موفقیت بدون برنامه ریزی غیرممکن است. برنامه ریزی در زندگی شخصی، تحصیلی و شغلی تاثیر غیرقابل انکاری دارد. برنامه ریزی درسی به ما کمک می کند در کمترین زمان ممکن بیشترین کارایی را در مطالعه را داشته باشیم. در این مقاله، به مراحل یک برنامه ریزی اصولی و صحیح اشاره شده است.
-
ابتدا برنامه روزمره و فعالیت های عمومی خود را بنویسید.
بعضی از فعالیت ها مانند کلاس های جانبی، غذا خوردن، خواب، مطالعه و … در زندگی ما هستند و ما روزانه به انجام دادن آن ها می پردازیم. این امور عموما انعطاف پذیر هستند. در ابتدای برنامه ریزی درسی ، این کار ها را روی کاغذ بنویسید و روز و زمان هر کدام را تعیین کنید.
-
برای مطالعه هر موضوع زمان کافی را در نظر بگیرید.
کمیت و کیفیت مطالعه هر شخص با شخص دیگر متفاوت است. شاید یک نفر با 30 دقیقه مطالعه، مطلبی را به راحتی یاد بگیرد ولی نفر دیگر باید وقت بیشتری برای آن بگذارد. نگران این نباشید. با توجه به شرایط و توانایی های خودتان زمان مورد نیاز برای مطالعه هر مطلب را بنویسید.
-
زمان مناسب بدن خود را بشناسید.
بعضی افراد توانایی شگرفی در سحرخیزی دارند. این افراد از صبح زود برای مطالعه استفاده میکنند. در واقع عمده مطالعه این افراد، در صبح زود انجام می شود. اما ممکن است برخی دیگر، بعد از ظهر، حتی شب ها مطالعه کنند. این که چه زمانی را برای مطالعه در نظر بگیرید، بستگی به ساعت بدنتان دارد.
-
مطالعه بعد از کلاس را در برنامه ریزی درسی فراموش نکنید.
بعد از کلاس های درسی حافظه و مغز انسان درک بیشتری از مطالب خوانده شده پیدا می کند. پس از پایان کلاس، مطالب تدریس شده، در ذهن ما تازه هستند و با خواندن دوباره مطالب آن ها کاملا ملکه ذهن ما می شوند. پس حتما در برنامه ریزی درسی خود، بعد از هر کلاس درس، یک زمان کوتاه برای مرور مطالب کلاس در نظر بگیرید.
-
در هر نوبت، بیشتر از دو ساعت مطالعه نکنید.
برای جلوگیری از فرسودگی تحصیلی، پس از هر نیم ساعت مطالعه، 5 دقیقه به خود استراحت دهید. زمان هر نوبت مطالعه نباید بیشتر از دو ساعت باشد. چون پس از دو ساعت مطالعه، ذهن انسان خسته می شود و کارایی مغز کاهش می یابد.
-
جلسات جبرانی را در برنامه ریزی درسی فراموش نکنید.
هرروز و هر لحظه ممکن است یک اتفاق پیش بینی نشده پیش بیاید. شاید یکی از این اتفاقات باعث اختلال در برنامه مطالعاتی شما شود. در این صورت بلافاصله تصمیم بگیرید که چطور می توانید زمان برای جبران این زمانِ از دست رفته پیدا کنید و برنامه خود را برای آن هفته تنظیم کنید. آخر هفته ها زمان خوبی برای جبران کردن این خلا است. بنابراین در برنامه ریزی درسی ، زمان هایی برای جبران در نظر بگیرید.
-
زمان جدا برای خلاصه نویسی در نظر بگیرید.
در برنامه ریزی درسی خود از اختصاص زمان به خلاصه نویسی غافل نشوید. خلاصه و یادداشت هایی که از درس ها می نویسید، مهم ترین بخش های هر درس است. نوشتن خلاصه های دروس، فعالیتی زمان بر است. اگر این زمان را در برنامه ریزی درسی خود در نظر نگیرید، در روند اجرای برنامه به مشکل بر میخورد.
-
تکرار تکرار و تکرار
زمان های مرور را در برنامه ریزی درسی خود مشخص کنید. تنها روش تثبیت مطالب در ذهن، مرور در دوره های منطقی است. روند درست مرور، بعد از یک روز، سه روز، یک هفته، یک ماه و سه ماه است. بنابراین با در نظر گرفتن این زمان بندی برای مرور، برنامه ریزی درسی خود را طراحی کنید. . همچنین تکرار و مرور مطالب باعث افزایش قدرت حافظه شما هم می شود.
-
زمان های آزاد را در برنامه ریزی فراموش نکنید.
انسان در طول کار و تحصیل، نیاز به زمان هایی برای تفریح و تجدید قوا دارد. بنابراین زمان کافی برای تفریح و استراحت خود در نظر بگیرید. ترجیحا ماهی یک روز را خالی بگذارید تا بتوانید فعالیت های تفریحی و دلخواهتان را انجام دهید. این زمان ها، برای اکسیژن رسانی به مغز، ضروری است.
برنامه ریزی درسی ، یک فعالیت مقطعی نیست که پس از برگزاری آزمون یا امتحانات، آن را کنار بگذارید. برنامه ریزی درسی به شما کمک میکند ایجاد عادات سازنده، نظم و انعطاف را در روال روزمره ی خود تمرین کنید. سعی کنید از روند هر برنامه ریزی برای بهبود سبک زندگی خود بهره ببرید.
کارگاه برنامه ریزی دکتر وکیلی ، تمام نکات مربوط به طراحی و اجرای یک برنامه ریزی اصولی و صحیح را به شما اموزش می دهد. این کارگاه ، مانند یادگیری ماهیگیری به جای خریدن ماهی است. یک بار برای همیشه یاد بگیرید که چطور برنامه ریزی کنید. از تکنیک های این کارگاه، می توانید در مراحل دیگر زندگی خود نیز استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید