اهمیت مقاله نویسی در قبولی مصاحبه دکتری

با توجه به اینکه یکی از فاکتورهای مهم در رزومه پژوهشی فرد در پذیرش مصاحبه دکتری داشتن مقاله معتبر است؛ سوالات زیادی پیرامون این مبحث برای داوطلبان آزمون دکتری پیش می آید که ما قصد داریم در این مطلب به مهمترین این سوالات پاسخ دهیم. با ما همراه باشید :

برای نگارش مقالات آکادمیک باید به چه مواردی دقت کرد؟

یکی از مهارت‌های مهم دانشجویان مقطع ارشد و بالاتر، نگارش انواع مقاله آکادمیک است. از جمله مقالات آکادمیک می‌توان به مقاله مروری، کنفرانسی، علمی – ترویجی و علمی – پژوهشی و مقالات خارجی از جمله ISI اشاره کرد. روش نگارش و تدوین هر کدام از این مقالات با دیگری متفاوت است اما چند نکته مشترک در مسیر تدوین مقالات آکادمیک وجود دارد که در این مقاله، به 10 مورد از مهمترین آن‌ها می‌پردازیم.

  1. برنامه‌ریزی داشته باشید

قبل از شروع پژوهش، یک برنامه زمانی معقول با در نظر گرفتن درصدی میزان خطا و آزادی تدوین کنید و تلاش کنید طبق آن برنامه زمانی عمل کنید. در برنامه زمانی خود، بازه‌‌های زمانی مناسبی برای تدوین متن، جمع‌آوری اطلاعات ادبیات و پیشینه، تکمیل پرسشنامه پژوهش، آنالیز داده‌ها، تدوین نهایی متن مقاله در نظر بگیرید. برای هر بخش از برنامه، چند روز آزادی تدوین کنید؛ به عبارت دیگر، برنامه‌ریزی فوق را با درصدی خطا تدوین کنید.

  1. موضوع جدید و ناب انتخاب کنید

برای انتخاب موضوع مقاله علمی پژوهشی، در منابع مختلف جستجو کنید و از ناب و جدید بودن موضوع منتخب خود مطمئن شوید. از تکرار مقاله ای که داخل کشور انجام شده است، به شدت پرهیز کنید. برای پذیرش مقاله در مجله های معتبر داخلی، به جدید بودن موضوع مورد پژوهش خود دقت کنید. این نکته بدین معنی است که موضوع مورد پژوهش و متغیرهای مورد مطالعه پژوهش شما، در جامعه ای دیگر مورد مطالعه قرار نگرفته باشد.

  1. موضوع مقاله را به صورت جزئی تعیین کنید

موضوع پژوهش را به صورت جزئی و در چارچوب یک جامعه آماری تعیین کنید. انتخاب یک موضوع کلی، نمی تواند مورد پذیرش داوران و اساتید واقع شود. از پرداختن به موضوعات گسترده بپردازید. با انتخاب چند متغیر مهم و جامعه آماری مشخص، می توانید پژوهشی به مراتب معتبرتر تدوین کنید.

  1. منابع به روز انتخاب کنید

یکی از مهمترین مراحل در نگارش مقالات علمی، استفاده از منابع به روز است. استفاده از منابع متعدد و به روز، یکی از فاکتورهای اعتبار مقاله شماست. این نکته در مورد موضوعات جدید، یکی از چالش های پژوهش محسوب می‌شود؛ زیرا مقالات محدودی در زمینه های جدید موجود است. اینکه شما بتوانید مطالب علمی و معتبری در باب موضوعات جدید پیدا کنید، به اعتبار مقاله شما کمک به سزایی خواهد کرد.

  1. مطالعه کافی داشته باشید

برای نگارش یک مقاله علمی، باید مطالعه کافی در حیطه موضوع مورد پژوهش و متغیرهای آن داشته باشید. مطالعه و تسلط بر متغیرها، در نوشتن بخش تئوری مقاله، به شما کمک می کند. برای مطالعه و شناخت متغیرها، علاوه بر مقالات علمی، می توانید به کتاب های مرجع نیز مراجعه کنید.

  1. اصول نگارشی را رعایت کنید

یکی از موارد مهم در نگارش مقالات، رعایت اصول نگارش زبان فارسی است. نکات مربوط به علائم و نشانه گذاری، فاصله و نیم فاصله، حشو و .. را یاد بگیرید و رعایت کنید.

  1. منابع و مآخذ را به روش استاندارد بنویسید

بخش منابع و ماخذ به روش های مختلفی نوشته می‌شود اما یکی از روش های استاندارد که مورد پذیرش بسیاری از مجله‌های علمی پژوهشی، روش APA است.

  1. چکیده جذاب بنویسید

اولین بخش مقاله که می تواند مخاطب را جذب کند، چکیده مقاله است.‌ چکیده مقاله را طوری بنویسید تا مخاطب تشویق شود مقاله را مطالعه کند. چکیده ی خوب می تواند در تایید اولیه ی مقاله توسط داوران مقاله، تاثیر مثبتی داشته باشد. البته چکیده مقاله، در مرحله نهایی نوشته می‌شود و به قسمت های مهم مقاله اشاره دارد.

  1. مجله مرتبط را انتخاب کنید

چنانچه مقاله علمی پژوهشی یا علمی ترویجی یا ISI تدوین کرده اید، در مرحله انتخاب مجله برای ارسال مقاله، به این نکته توجه ویژه داشته باشید که موضوع مجله با عنوان پژوهش شما، مرتبط باشد. این ارتباط بسیار مهم است به نحوی که ارتباط مقاله با موضوع مجله، قبل از مطالعه اولیه مقاله توسط داوران بررسی می‌شود.

  1. فرمت مجله را رعایت کنید

هر مجله فرمت مخصوص به خود را دارد. قبل از ارسال مقاله به مجله، فرمت مصوب مجله را از سایت مجله دانلود کرده و مقاله خود را در آن فرمت، تدوین کنید. دقت کنید برای تدوین مقاله، از آخرین ورژن WORD استفاده نکنید. به تجربه ثابت شده است که استفاده از ورژن 2016 یا 2013 WORD برای تدوین مقاله، نتیجه بهتری خواهد داشت.

رعایت نکات مندرج در این مقاله، به شما کمک می‌کند مقاله بهتری تدوین کنید. اما نقش یک منتور و کوچ در مسیر مقاله نویسی، غیرقابل انکار است. موسسه جناب دکتر وکیلی، برای اولین بار در ایران، با برگزاری دوره های کوچینگ مقاله نویسی با تدریس دکتر گرجی، گامی فراتر از راهنمایی مقاله نویسی برداشته است. پژوهشگران گرامی بعد از گذراندن دوره‌ی کوچینگ مقاله نویسی، قادر خواهند بود به راهنمایی یا کوچینگ مقاله نویسی بپردازند.

 

 

چگونه یک عنوان مناسب برای مقاله انتخاب کنیم؟

مخاطبان مقالات بطور ویژه مقاله پژوهشی ، ابتدا با خواندن عنوان آن، به ادامه مطالعه ترغیب می‌شوند. همچنین زمانی که مقاله شما در سایت ها یا شبکه‌های اجتماعی، به اشتراک گذاشته می‌شود، این “عنوان” مقاله است که موجب افزایش آمار بازدید و دانلود مقاله پژوهشی شما می‌شود. بنا به اهمیت عنوان مقاله، سعی داریم چند نکته مهم در مورد انتخاب عنوان مقاله پژوهشی را با هم بررسی کنیم.

به چند سوال مرتبط با تعیین عنوان مقاله پژوهشی، پاسخ دهید

  • از کدام قالب برای انتخاب عنوان مقاله استفاده کنیم ؟
  • عنوان مقاله باید چه اطلاعاتی را در خود بگنجاند؟
  • عنوان مقاله باید چند کلمه باشد؟

در ادامه به بیان چند نکته می پردازیم. نکاتی که در این مقاله آورده می‌شوند، باید در حین تدوین، ویرایش، تصحیح و ارسال مقاله به مجله، مورد توجه قرار گیرند. پیش از ارسال مقاله به مجله‌ی هدف نیز، سبک مقالات آن مجله را بررسی کنید تا از فرمت کلی مقالات آن مجله مطلع شوید.

حین نوشتن مقاله پژوهشی، تعدادی ایده برای عنوان های مختلف پیش نویس کنید.

بهتر است حین نوشتن مقاله پژوهشی ، تعدادی عنوان مختلف برای مقاله خود در نظر داشته باشید و با یکی از بهترینِ آن‌ها، نوشتن مقاله را شروع کنید. سپس در ادامه ی راه، در صورت نیاز، عنوان مقاله را با گزینه های موجود، تعدیل کنید. این نکته در مقالاتی که توسط چند نویسنده به طور مشترک نوشته می‌شود، عالی است؛ زیرا نویسندگان در حین تدوین پیش نویش، پیشنهادات خود را ارائه می دهند؛ پس از آماده شدن مقاله، تصمیم در مورد نسخه نهایی عنوان بر اساس گزینه‌های پیشنهادی اتخاذ می‌شود.

نوع عنوانی را که میخواهید استفاده کنید، تعیین کنید.

چند نوع عنوان مختلف برای مقاله پژوهشی وجود دارد. از بین روش های موجود، بهترین روش آن است که با روش و یافته های پژوهش شما متناسب باشد.

عناوین اعلامی: یافته ها و نتایج اصلی را بیان کنید. (مثال: یک کارآزمایی کاهش وزن چهار ساله، باعث افزایش سطح فعالیت در مردان استرالیایی مبتلا به چاقی می‌شود.)

  • عناوین توصیفی: موضوع مقاله را توصیف کنید اما نتایج اصلی آن را آشکار نکنید. (مثال: اثرات یک آزمایش کاهش وزن در مردان استرالیایی مبتلا به چاقی.)
  • عناوین پرسشی: موضوع را در قالب یک سوال معرفی کنید. (مثال: آیا یک کارآزمایی چهارساله باعث افزایش وزن در مردان استرالیایی چاق می‌شود؟)

از عناوین با جذابیت های عاطفی یا بازی با کلمات بپرهیزید.

به طور کلی در مقالات پژوهشی، از این نوع عناوین باید اجتناب کرد. زیرا بازی با کلمات معمولا نشأت گرفته از ارجاعات فرهنگی است. پذیرش های فرهنگی، برای افراد غیربومی، غیرقابل درک است و موجب ابهام یا سوء برداشت می‌شود.

چه اطلاعاتی باید در عنوان مقاله پژوهشی ذکر شود؟

با توجه به بسترهای دیجیتالی که برای جستجوی مطالب و مقالات استفاده می‌شود؛ نویسنده مقاله باید عنوان مقاله خود را طوری تعیین کند که با قوانین SEO مطابقت داشته باشد. هنوان خیلی کلی یا خیلی جزئی می تواند موجب گمراهی خوانندگان شود.

طول عنوان مقاله پژوهشی باید چند کلمه باشد.

تعداد مطلقی برای عنوان مقاله وجود ندارد اما با توجه به الکوریتم های موتورهای جستجو، اطلاعاتی که نیاز است در عنوان گنجانده شود، تخمین زده می‌شود 10 الی 20 کلمه برای عنوان کافی باشد. لازم است بدانید این تعداد  از رشته ای به رشته ی دیگر متفاوت است. به طور مثال در مقالات رشته ریاضی، عناوین مقالات در حدود 8 کلمه گنجانده می‌شود.

یک الگوی کلی از عنوان مقاله پژوهشی

الکوهای متفاوتی برای رشته های دانشگاهی متفاوت به کار گرفته می‌شود. به طور مثال، در برخی رشته ها و علوم، ذکر روش تحقیق لازم است؛ در برخی رشته ها باید جامعه مورد پژوهش در عنوان ذکر شود. در اینجا دو الگوی پرکاربرد که در بیشتر در علوم اجتماعی به کار می رود را معرفی میکنیم.

  • موضوع عمومی + موضوع فرعی (مثال: تحلیل جایگاه مولفه های تربیت شهروندی در محتوای درس علوم اجتماعی». در اینجا مولفه های تربیت شهروندی موضوع اصلی و “درس علوم اجتماعی” موضوع فرعی است).
  • موضوع + روش (مثال: «سرمایه اجتماعی: مفاهیم اصلی و چارچوب نظری». در اینجا “سرمایه اجتماعی” موشوع اصلی است و بیان مفاهیم و چارچوب، روش پژوهش محسوب می‌شود).

کدام بهتراست: مقاله کنفرانسی یا ژورنالی ؟

یکی از مهمترین سوالاتی که برای داوطلبان شرکت در آزمون کنکوری 1402 ایجاد می شود این است که کدامیک از مقالات کنفرانسی و ژورنالی امتیاز بیشتری دارند و ایا مقالات ژورنالی مورد توجه داوران قرار می گیرد یا خیر؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است با انواع مقالات طبق جدول امتیازبندی مصاحبه دکتری آشنا شویم. به طور کلی مقالات در این مرحله به 2 دسته تقسیم می شوند:

  • مقالات ژورنالی (مجلات)
  • مقالات کنفرانسی (همایشی)

طبق جدول امتیازات پژوهشی، امتیازات مربوط به مقالات به سه دسته زیر تقسیم می شود:

  • مقالات علمی – پژوهشی: این نوع از مقالات در مجلات چاپ می شوند. در این مقالات لازم است که پژوهشگر یک ایده جدید و نوآوری خاص را در حل مسئله های علمی باشد. این مقالات ماحصل پژوهش های جدید است که قبلاً مانند آن انجام نشده به همین دلیل شانس بیشتری برای چاپ شدن در مجلات دارند.

در واقع مقالات پژوهشی که به مقالات بیس یا پایه ای معروف هستند در بین تمامی انواع مقالات، بالاترین امتیاز را دارند.

  • مقالات علمی – ترویجی: این دسته از مقالات بر خلاف گروه پژوهشی دارای ایده و نوآوری نیستند. هدف از نوشتن این مقالات مرور فرآیند تحقیقات قبلی و مطالعه آنها در یک حوزه تخصصی است. این گروه از مقالات خود به 3 دسته مقالات مروری، مقالات ترجمه ای و مقالات تحلیلی تقسیم می شود.
  • مقالات کنفرانسی (همایشی): در مقالات کنفرانسی ، محقق می تواند با هدف تبادل ایده، معرفی کار تحقیقاتی برای اعضای دانشگاهی و آشنایی با افراد مختلف آن  حوزه به نگارش مقاله بپردازد. ایممقالات به فراخور اهمیت موضوع در مقالات داخلی یا خارجی قابل چاپ هستند. لازم به ذکر است که مقالات کنفرانسی پایین ترین امتیاز را در بین دیگر مقالات دارند.

چگونگی نگارش مقالات امتیاز آور

با توجه به اینکه نوشتن مقاله یکی از کار های بسیار سخت و فنی است باید مراحل آن به دقت و با اطلاعات کافی انجام شود. اصلی ترین و مهمترین مرحله مقاله نویسی، هنر اخذ پذیرش از ژورنال‌های معتبر در حوزه رشته و مقاله نگارش شده می‌باشد. یافتن ژورنال معتبر و تخصصی بسیار زمان‌ بر بوده و نویسنده می بایست با فرآیند پذیرش ژورنال‌ها در رتبه علمی ISI، علمی پژوهشی و ISC و نحوه گرفتن ضریب تاثیر (Impact Factor) و همچنین دسترسی به ژورنال‌های معتبر اعم از ژورنال های ایندکس شده در تامسون روترز می‌باشد. قدم بعدی ارسال مقاله و داشتن مکاتبه از طریق ایمیل با ژورنال مربوطه است که پس از آن نیز باید مراحل داوری و رفع کردن ایراداتی که بر مقاله وارد می شود را پیگیری نمود و در پایان نیز برای گرفتن گواهی پذیرش (acceptancee) از ژورنال اقدام لازم را انجام داد. پس از این مرحله نباید از پیگیری چاپ مقاله نیز غافل شوید.

تاثیر مقاله ISI بر رزومه کاری و تحصیلی

اهمیت مقاله ISI در یک رزومه پژوهشی به عنوان نتیجه یک تحقیق فراخوانی می شود. اخیراً اهمیت مقالات به گونه‌ای افزایش یافته است که رزومه افراد در تعداد و کیفیت مقالاتی که توسط آنها منتشر شده است خلاصه می شود. بدیهی است که میزان اصالت مقالات یکسان نیست و برخی از آن ها نسبت به سایرین معتبرتر تلقی می‌شوند.

به عنوان یک قاعده کلی، مقاله ISI  بیشترین میزان اعتبار را تقریباً در تمام رشته‌های تحصیلی دارا هستند که پس از آن Scopus، ISC  و مقالات علمی- پژوهشی از جمله مقالاتی هستند که دارای اعتبار بالا هستند. یکی از شاخص‌های معتبر بودن مقاله، تعداد دفعاتی است که در مقالات دیگر به آن استناد کرده اند؛ یعنی تعداد دفعاتی که سایر محققین در مطالعات خود به مقاله مراجعه کرده‌اند.

اهمیت اصالت مجله

اصالت مجله‌ای که مقاله را منتشر کرده نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. وب‌های پایگاه ‌داده هر ساله اطلاعاتی را در مورد تعداد استنادات انتشارات خود ارائه می‌کنند و بر اساس آن نشریات معتبر را دسته‌بندی می‌کنند. یکی از رایج ترین ارزیابی ها توسط Scopus  انجام می شود که نتایج آن در scimagojr.com  موجود است.

 مزایای داشتن مقالاتISI  برای محققین

انتشار مقالات معتبر مزایای تجاری و اخلاقی مختلفی را برای دانشجویان و اساتید دانشگاه به همراه دارد. مقاله ISI به دلیل سطح بالای داوری، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و تاثیر به سزایی در رزومه افراد دارد.

از مهمترین مزایای داشتن مقاله ISI در رزومه، به شرح زیر است:

فارغ التحصیل در مقطع دکتری:

امروزه اکثر دانشگاه های برتر دنیا، مقاله ISI را یکی از الزامات پذیرش و فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری میدانند. دانشجویان دوره دکتری باید حداقل یک مقاله ISI  ارائه دهند تا بتوانند فارغ‌التحصیل شوند. نکته قابل توجه این است که مقاله ISI باید توسط خود دانشجو یا پژوهشگر و تحت نظر یک یا دو استاد راهنما تدوین شود. بنابراین بر دانشجویان لازم است بر مهارت مقاله نویسی مسلط باشند.

قبولی آسان تر در مصاحبه مقطع دکتری:

امروزه انتشار مقاله ISI  این امکان را به دانشجویان می‌دهد که راحت از رقبا، برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری پذیرفته شوند. اگر مقالهISI  منتشر کرده باشید، راحت تر در دانشگاه‌ها پذیرفته می شوید. انتشار مقاله ISI  باعث می شود در مقایسه با سایر داوطلبان در جایگاه بالاتری قرار بگیرید.

 دریافت بورسیه از دانشگاه های معتبر در سراسر جهان:

یکی از امتیازات داوطلبان پذیرش در دانشگاه های اروپا و امریکا، داشتن یک یا دو مقاله ISI در رزومه تحصیلی است. اگر یک یا دو مقاله ISI  منتشر کرده باشید، اکثر دانشگاه‌های ایالات متحده آمریکا و کانادا به شما بورسیه تحصیلی در تمامی مقاطع اعم از کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می‌دهند.

 استخدام آسان در سازمان های دولتی یا خصوصی:

سازمان هایی همچون شرکت های دانش بنیان که به طور رسمی در زمینه مطالعات تحقیقاتی فعالیت می‌کنند، توجه زیادی به رزومه تحقیقاتی و تعداد و کیفیت مقالاتISI  منتشر شده توسط داوطلب دارند. انتشار مقاله ISI این تصور را به کارفرمایان می‌دهد که شما از نظر علمی دانش و مهارت بیشتری دارید و در ایشان تمایل بیشتری به استخدام شما ایجاد میشود.

 

چگونه مقاله ISI بنویسم؟

یکی از معضلات دانشجویان، تدوین و انتشار مقاله ISI است. واضح است مقاله‌نویسی یکی از مهمترین مهارت‌های یک دانشجوی مقطع ارشد، به خصوص مقطع دکتری است. اما آنچه نگران‌کننده است، ضعف دانشجویان در گام‌های مختلف مقاله‌نویسی از ابتدا تا انتها است. از انتخاب موضوع جدید و نوآورانه، جستجوی منابع و تحلیل داده ها و ارسال مقاله به مجله‌ی مناسب و روند مکاتبات اداری، از جمله گام های مهمی است که در روند پژوهش و مقاله نویسی تا پذیرش مقاله، نقش تعیین کننده دارند.

لذا بر دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری لازم است که به روند مقاله نویسی مسلط باشند. در این راستا، مجموعه متخصص دکتر وکیلی، با برگزاری کلاس‌ها و دوره‌های مقاله نویسی، با تدریس و راهنمایی مستقیم دکتر گرجی، توانسته است گامی موثر در جهت آموزش کاربردی و عملی مقاله نویسی به دانشجویان بردارد.

این مجموعه، به عنوان اولین مجموعه در ایران، به امر “کوچینگ مقاله نویسی” پرداخته است که این دوره تحت نظر مستقیم دکتر گرجی انجام می‌شود. آنچه نقطه قوت این دوره نسبت به دوره های مشابه است، سطح تسلط دانشجویان در پایان دوره است. دانشجویانی که در دوره کوچینگ مقاله نویسی شرکت می‌کنند، می توانند پس از پایان دوره، خود نیز به صورت یک کوچ مقاله‌نویسی به فعالیت بپردازند.

دانشجویان فارغ التحصیل مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، در صورت اینکه از بنیه‌ی علمی خوبی در رشته تخصصی خود برخوردار باشند، می توانند به عنوان یک مدرس بالقوه معرفی شوند یا حتی به تدریس بپردازند. لذا در این راستا، بر هر مدرس مهم است که بر روش تحقیق و تدوین مقالات بین المللی واقف بوده و توان راهنمایی در این روند را داشته باشد.