چاپ کتاب | کتاب نویسی
یکی از نگرانی هایی که اغلب متقاضیان تحصیل در دوره دکتری دارند، قبولی در مصاحبه این مقطع است ، موارد بسیاری در کسب امتیاز و موفقیت در مصاحبه دکتری تاثیر دارند که یکی از آنها چاپ کتاب یا کتاب نویسی و یا ارائه مقاله است.
اگر چه چاپ کتاب تنها 4 امتیاز را به خود اختصاص می دهد اما وجود آن تاثیرات بسیار زیادی در مصاحبه آزمون دکتری دارد.
به طور کلی هر چه رزومه شما پربارتر باشد شانس شما در مصاحبه آزمون دکتری بالاتر خواهد رفت.
چاپ کتاب و کتاب نویسی وتاثیر در مصاحبه دکتری
همانطور که گفته شد داشتن سابقه چاپ کتاب در مصاحبه دکتری 4 امتیاز دارد و تاثیر زیادی در نشان دادن سطح علمی متقاضی دارد. به بیان دیگر متقاضی با ارائه کتاب چاپ شده به طور غیر مستقیم فعالیت های علمی خود را به نمایش می گذارد که تاثیر زیادی در نظر داور دارد.
هم مقاله و هم چاپ کتاب امتیاز آور است، البته کتاب امتیاز کمتری را در بر دارد، اما باز هم در سابقه علمی و پژوهشی شما موثر است.
چاپ کتاب و چگونگی آن
درصورتی که بعد از پایان مقطع ارشد بلافاصله در آزمون دکتری قبول شوید زمان زیادی برای چاپ کتاب نخواهید داشت. در این مواقع می توانید از پایان نامه ارشد خود کمک بگیرید. اگر پایان نامه ارشدتان جامع و کامل است می توانید از آن یک کتاب استخراج کنید، اما اگر پایان نامه شما به قدر کافی دارای بار علمی نیست می توانید آن را تکمیل کنید و به عنوان کتاب مجددا به چاپ برسانید.
اما اگر پایان نامه ارشد به قدر کافی از کیفیت خوبی برخوردار نیست، می توانید به سراغ ترجمه و پژوهش درباره موضوع پایان نامه ارشد و یا موضوعی که به رشته شما مریوط است بروید.
اگر به قدر کافی اعتماد به نفس چاپ کتاب و یا ترجمه کتاب را ندارید می توانید این کار به صورت گروهی انجام دهید، نگران نباشید به تک تک نویسندگان کتاب امتیاز برابر تعلق میگیرد.
به خاطر داشته باشید که محتوا و کیفیت کتاب تاثیر بیشتری در دریافت امتیاز دارد. بنابراین بیشتر از توجه به رنگ و لعاب جلد و صفحه به محتوا و کیفیت آن توجه داشته باشید.
مراحل چاپ کتاب
پیش از اقدام برای کتاب نویسی بهتر است با مراحل آن آشنا شوید:
گام اول: فراهم کردن محتوا
بدیهی است که پیش از هر چیز باید به آماده سازی محتوای کتاب برای چاپ کتاب خود بپردازید، این محتوا ممکن است به صورت ترجمه باشد یا تالیف و یا نوشته خود شما. محتوای کتاب را باید به صورت تاپ شده و یا دست نویس به ناشر تحویل دهید. دقت کنید که نوشته شما کپی از کتابی دیگر نباشد.
گام دوم: اقدامات اولیه کتاب
گام دوم مرحله بازنگری است، یک یا چند بار دیگر متن خود را مطالعه کنید، ایرادات نگارشی و املایی آن را برطرف کنید. ویراستاری آن را نهایی کنید تا برای مذاکره با ناشر آماده باشد.
گام سوم: دریافت شابک – ISBN
به شماره استاندارد بین المللی کتاب شابک – International Standard Book Number (ISBN) می گویند. هر کتابی باید کد شابک 10 تا 13 رقمی داشته باشد که به نوعی شناسنامه آن است. برای دریافت شابک در ایران باید به خانه کتاب مراجعه کنید. ناشر یکی از شابک هایی را که از خانه کتاب دریافت کرده است را به کتاب شما می دهد و پس از تکمیل کردن فرم مربوطه آن را به اطلاع خانه کتاب می رساند.
گام چهارم: اخذ فیپا
فیپا شناسنامه حرفهای کتاب است که در چاپ کتاب مهم است و همه ی مشخصات آن را از جمله مشخصات نویسنده و مترجم کتاب، سال تولد و مرگ، اندازه کتاب، سال و نوبت چاپ، دستهبندی موضوعی و … همه را با یک فرمت تعیین شده، مشخص می کند. فیپای هر کتاب در صفحه اول در فهرست یا شناسنامه کتاب قرار میگیرد.
برای دریافت فیپا باید به اداره کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مراجعه کنید.
گام پنجم: اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای چاپ کتاب
یک نسخه از کتاب به صورت پرینت شده و یا در قالب سی دی به طوری که حاوی تمامی اطلاعات شابک، فیپا، طرح و رنگ جلد کتاب به وزارت ارشاد تحویل دهید. معمولا 4 ماه زمان می برد تا وزارت ارشاد بر روی کتاب نظر خود را اعلام کند، گاهی ممکن است با بازنویسی و یا تغییر محتوی کتاب مواجه شوید.
گام ششم: چاپ کتاب
بعد ازدریافت مجوز باید با یک ناشر صحبت کنید تا چاپ کتاب شما را بر عهده بگیرد. تعداد کتاب و تیراژ آن بستگی به شما دارد که چند نسخه مد نظرتان است.
گام هفتم: تاییدیه نهایی وزارت فرهنگ و ارشاد
بعد از چاپ کتاب ناشر باید 10 نسخه از آن را به وزارت ارشاد ارسال کند و تاییدیه نهایی را دریافت کند.
تاثیر مقاله در مصاحبه دکتری
به طور کلی هر چه سابقه پژوهشی و مطالعاتی دانشجو بیشتر باشد در مصاحبه نمره بالاتری را کسب خواهد کرد. ارائسه مقاله از کتاب نویسی تاثیر بیشتری در رزومه شما دارد.
مقالات میتواند در قالب مقالات علمی – ترویجی ، علمی – پژوهشی و مقالات همایشی باشد.
دانشجو باید بتواند از یک ژورنال معتبر داخلی یا خارجی برای چاپ مقاله خود پذیرش بگیرد. در نظر داشته باشید که اعتبار مقالات ژورنال از مقالات کنفرانسی اعتبار بالاتری دارند و صحت و اعتبار مقالات ژورنال نسبت به کنفرانسی بیشتر است.
میزان امتیازی که هر مقاله به خود اختصاص می دهد حداکثر 21 امتیاز است در حالیکه با کتاب نویسی 4 امتیاز به متقاضی تعلق میگیرد. بنابراین هر چه تعداد مقالات شما نسبت به کتب چاپ شده بیشتر باشد امتیاز بیشتر و بالاتری در آزمون دکتری دریافت خواهید کرد.
بنابراین توصیه می کنیم با شرکت در دوره های جامع کتاب نویسی این روند را به صورت اصولی و علمی فرا گیرید و کتاب و مقالات خود را با بهترین کیفیت به چاپ برسانید.
دیدگاهتان را بنویسید