دکتری آموزش محور و پژوهش محور
اگر شما هم مقطع ارشد را به تازگی تمام کرده و قصد شرکت در آزمون دکتری را دارید قطعا شنیده اید که دوره دکتری به دو شیوه آموزش محور و پژوهش محور برگزار می شود.
اما اینکه چگونگی پذیرش و تحصیل در هر کدام ازاین دو روش به چه شکل است ممکن است برایتان کمی گنگ باشد. دراین نوشته به توضیح جامعی درباره تفاوت دکتری آموزش محور و پژوهش محور می پردازیم.
دکتری آموزش محور و پژوهش محور چیست؟
این مقاطع به دو مقطع مختلف تقسیم میشود، دکتری آموزش محور و پژوهش محور و دانشجو می تواند به دلخواه خود در یکی از آنها به تحصیل بپردازد.
هر دو مدرک دکتری آموزش محور و پژوهش محور دانشگاهی معتبر هستند و تفاوتی در میزان اعتبار و توانایی های دانشجو نیست، مگر در برتریِ توانایی های دانشجویان پژوهش محور در این عرصه.
دکتری آموزش محور چیست؟
اساس تحصیل در مقطع دکتری آموزش محور گذراندن، واحدهای درسی نظری و در نهایت ارائه پایان نامه می باشد.
عموما 6 درس، 12 الی 18 واحد درسی را در سیستم آموزش محور ارائه می دهند که میبایست در مدت زمان 2 تا 3 ترم گذرانده شود. پس از پاس کردن دروس و شرکت در آزمون زبان انگلیسی و ارائه نمره آن ، دانشجویان می تواند در آزمون جامع شرکت کند.
در صورتی که دانشجو موفق شود آزمون جامع دکتری را با موفقیت بگذراند، میتواند با همکاری استاد راهنما موضوع رساله را تعیین کرده و بعد از تایید توسط گروه آموزشی برای تهیه پروپزال دکتری آماده شود. دانشجو باید حداقل نمره 16 از 20 را دریافت کند.
قابل ذکر است که پایان نامه در مقطع دکتری آموزش محور 18 الی 24 واحد درسی را به خود اختصاص می دهد؛ دانشجو ملزم به نگارش و ارائه حداقل 2 مقاله علمی معتبر می باشد.
همچنین دانشجو موظف است تحصیل در دوره دکتری آموزش محور را در طی 5 سال به اتمام برساند.
دکتری آموزش محور و پژوهش محور | نکات مربوط به دکتری آموزش محور
امتیاز آزمون کتبی در پذیرش دانشجو 50% است.
تاثیر سوابق پژوهشی 20% است.
و مصاحبه 30% از امتیاز آزمون را به خود اختصاص می دهد.
دکتری پژوهش محور چیست؟
دکتری پژوهش محور، دوره ای جدید است که اخیرا به نظام آموزشی افزوده شده است؛ در شیوه پژوهش محور دانشجو بر دانش فنی خود متکی است و وابستگی کمتری به استاد راهنما دارد.
یک کارفرمای حقوقی دولتی یا غیر دولتی یک طرح پژوهشی را به دانشگاه واگذار می کند و تمامی هزینه های انجام، تحقیق و پژوهش آن را بر عهده میگیرد. بعد از به اتمام رسیدن پروژه طرح تحویل کارفرما می شود.
در این دوره دانشجو ملزم به گذراندن 2 الی 8 واحد درسی نظری و 28 تا 34 واحد پژوهشی می باشد
. دانشجو موظف است تحصیل در مقطع دکتری پژوهش محور را حداقل در 3 سال و حداکثر در 4 سال به اتمام برساند، البته طبق شرایطی تا 2 نیم سال نیز قابل افزایش است.
بعد از سپری شدن واحدهای درسی نظری دانشجو می بایست نمره زبان انگلیسی ارائه داده و سپس در آزمون جامع شرکت کند. برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دانشجو باید نمره 16 را در آزمون جامع دریافت کند.
پس از شرکت و موفقیت در آزمون جامع دانشجو عنوان رساله خود را به شورای گروه آموزشی تحویل داده و بعد از تصویب می تواند نگارش آن را آغاز کند.
نکات مربوط به دکتری پژوهش محور
امتیاز آزمون کتبی در پذیرش 30% است.
تاثیر سوابق پژوهشی در جذب متقاضی 20% است.
و * طرحواره 20% امتیاز به دانشجو می دهد.
- به طرح اولیه ای که از طرف دانشگاه به دانشجو داده می شود طرحواره گفته می شود. در روز مصاحبه دانشجو می بایست طرح تدوین شده را به صورت مکتوب همراه خود داشته باشد.
تفاوت دوره دکتری آموزش محور و پژوهش محور
- هر دو روش از اعتبار تقریبا یکسانی برخوردار هستند و نمی توان تفاوت قابل ملاحظه ای در نظر گرفت.
- دوره پژوهش محور با یک طرحواره یا طرح پژوهشی آغاز می شود و بر اساس آن، پروژه یا موضوع رساله تعیین می گردد.
- دانشجویان دوره پژوهش محور، از مزایای استخدامی بیشتری برخوردار هستند که از مهم ترین آنها عضویت در هیأت علمی دانشگاه ها یا موسسات علمی است.
- تاثیر آزمون کتبی در پذیرش دانشجویان پژوهش محور 30 درصد و در آموزش محور 50 درصد است.
- مصاحبه در پذیرش دکتری پژوهش محور 20 درصد و در پذیرش دکتری آموزش محور 30 درصد است.
- تعداد واحدهای درسی دکتری آموزش محور نسبت به پژوهش محور بیشتر است.
- در دوره پژوهش محور، دانشجو همانند یک همکار تحقیقاتی است و حق تحقیق دریافت می کند و اغلب پروژه ها به صورت تیمی انجام می شود.
نحوه ثبت نام و در مقطع دکتری آموزش محور و پژوهش محور
بعد از اعلام نتایج آزمون دکتری داوطلبان پس از مطالعه دفترچه انتخاب رشته و در صورت داشتن حد نصاب لازم می توانند تعیین کنند در دوره اموزش محور مایل به تحصیل هستند و یا پژوهش محور. همچین در همین زمان باید نسبت به رشته محل های انتخابی خود اقدام نمایند.
در زمان ثبت نام نیازی به مشخص کردن دوره آموزشی توسط داوطلب نیست و تمامی داوطلبان باید سرفصل های مشخص شده را پاسخ دهند.
دیدگاهتان را بنویسید