10 نکته کاربردی در نگارش مقالات آکادمیک
10 نکته کاربردی در نگارش مقالات آکادمیک
یکی از مهارتهای مهم دانشجویان مقطع ارشد و بالاتر، نگارش انواع مقاله آکادمیک است. از جمله مقالات آکادمیک میتوان به مقاله مروری، کنفرانسی، علمی – ترویجی و علمی – پژوهشی و مقالات خارجی از جمله ISI اشاره کرد. روش نگارش و تدوین هر کدام از این مقالات با دیگری متفاوت است اما چند نکته مشترک در مسیر تدوین مقالات آکادمیک وجود دارد که در این مقاله، به 10 مورد از مهمترین آنها میپردازیم.
1. برنامهریزی داشته باشید
قبل از شروع پژوهش، یک برنامه زمانی معقول با در نظر گرفتن درصدی میزان خطا و آزادی تدوین کنید و تلاش کنید طبق آن برنامه زمانی عمل کنید. در برنامه زمانی خود، بازههای زمانی مناسبی برای تدوین متن، جمعآوری اطلاعات ادبیات و پیشینه، تکمیل پرسشنامه پژوهش، آنالیز دادهها، تدوین نهایی متن مقاله در نظر بگیرید. برای هر بخش از برنامه، چند روز آزادی تدوین کنید؛ به عبارت دیگر، برنامهریزی فوق را با درصدی خطا تدوین کنید.
2. موضوع جدید و ناب انتخاب کنید
برای انتخاب موضوع مقاله علمی پژوهشی، در منابع مختلف جستجو کنید و از ناب و جدید بودن موضوع منتخب خود مطمئن شوید. از تکرار مقاله ای که داخل کشور انجام شده است، به شدت پرهیز کنید. برای پذیرش مقاله در مجله های معتبر داخلی، به جدید بودن موضوع مورد پژوهش خود دقت کنید. این نکته بدین معنی است که موضوع مورد پژوهش و متغیرهای مورد مطالعه پژوهش شما، در جامعه ای دیگر مورد مطالعه قارر نگرفته باشد.
3. موضوع مقاله را به صورت جزئی تعیین کنید
موضوع پژوهش را به صورت جزئی و در چارچوب یک جامعه آماری تعیین کنید. انتخاب یک موضوع کلی، نمی تواند مورد پذیرش داوران و اساتید واقع شود. از پرداختن به موضوعات گسترده بپردازید. با انتخاب چند متغیر مهم و جامعه آماری مشخص، می توانید پژوهشی به مراتب معتبرتر تدوین کنید.
4. منابع به روز انتخاب کنید
یکی از مهمترین مراحل در نگارش مقالات علمی، استفاده از منابع به روز است. استفاده از منابع متعدد و به روز، یکی از فاکتورهای اعتبار مقاله شماست. این نکته در مورد موضوعات جدید، یکی از چالش های پژوهش محسوب میشود؛ زیرا مقالات محدودی در زمینه های جدید موجود است. اینکه شما بتوانید مطالب علمی و معتبری در باب موضوعات جدید پیدا کنید، به اعتبار مقاله شما کمک به سزایی خواهد کرد.
5. مطالعه کافی داشته باشید
برای نگارش یک مقاله علمی، باید مطالعه کافی در حیطه موضوع مورد پژوهش و متغیرهای آن داشته باشید. مطالعه و تسلط بر متغیرها، در نوشتن بخش تئوری مقاله، به شما کمک می کند. برای مطالعه و شناخت متغیرها، علاوه بر مقالات علمی، می توانید به کتاب های مرجع نیز مراجعه کنید.
6. اصول نگارشی را رعایت کنید
یکی از موارد مهم در نگارش مقالات، رعایت اصول نگارش زبان فارسی است. نکات مربوط به علائم و نشانه گذاری، فاصله و نیم فاصله، حشو و .. را یاد بگیرید و رعایت کنید.
7. منابع و مآخذ را به روش استاندارد بنویسید
بخش منابع و ماخذ به روش های مختلفی نوشته میشود اما یکی از روش های استاندارد که مورد پذیرش بسیاری از مجلههای علمی پژوهشی، روش APA است.
8. چکیده جذاب بنویسید
اولین بخش مقاله که می تواند مخاطب را جذب کند، چکیده مقاله است. چکیده مقاله را طوری بنویسید تا مخاطب تشویق شود مقاله را مطالعه کند. چکیده ی خوب می تواند در تایید اولیه ی مقاله توسط داوران مقاله، تاثیر مثبتی داشته باشد. البته چکیده مقاله، در مرحله نهایی نوشته میشود و به قسمت های مهم مقاله اشاره دارد.
9. مجله مرتبط را انتخاب کنید
چنانچه مقاله علمی پژوهشی یا علمی ترویجی یا ISI تدوین کرده اید، در مرحله انتخاب مجله برای ارسال مقاله، به این نکته توجه ویژه داشته باشید که موضوع مجله با عنوان پژوهش شما، مرتبط باشد. این ارتباط بسیار مهم است به نحوی که ارتباط مقاله با موضوع مجله، قبل از مطالعه اولیه مقاله توسط داوران بررسی میشود.
10. فرمت مجله را رعایت کنید
هر مجله فرمت مخصوص به خود را دارد. قبل از ارسال مقاله به مجله، فرمت مصوب مجله را از سایت مجله دانلود کرده و مقاله خود را در آن فرمت، تدوین کنید. دقت کنید برای تدوین مقاله، از آخرین ورژن WORD استفاده نکنید. به تجربه ثابت شده است که استفاده از ورژن 2016 یا 2013 WORD برای تدوین مقاله، نتیجه بهتری خواهد داشت.
رعایت نکات مندرج در این مقاله، به شما کمک میکند مقاله بهتری تدوین کنید. اما نقش یک منتور و کوچ در مسیر مقاله نویسی، غیرقابل انکار است. موسسه جناب دکتر وکیلی، برای اولین بار در ایران، با برگزاری دوره های کوچینگ مقاله نویسی با تدریس دکتر گرجی، گامی فراتر از راهنمایی مقاله نویسی برداشته است. پژوهشگران گرامی بعد از گذراندن دورهی کوچینگ مقاله نویسی، قادر خواهند بود به راهنمایی یا کوچینگ مقاله نویسی بپردازند.
دیدگاهتان را بنویسید