همه آنچه باید برای مصاحبه دکتری انجام دهید
همه آنچه باید برای مصاحبه دکتری انجام دهید
یکی از دغدغه های مهم داوطلبان کنکور دکتری، پس از آزمون کتبی، مصاحبه است. داوطلبان دکتری همیشه از جلسه مصاحبه با استرس و نگرانی زیادی نام میبرند. استرس و نگرانی در مورد هر چیزی، ناشی از عدم شناخت آن موضوع است. در این مقاله به تمام آنچه یک داوطلب از جلسه مصاحبه نیاز دارد، پرداخته میشود.
بدیهی است جلسه مصاحبه دکتری، یک سد نشکن نیست. هر سال تعداد بسیار زیادی داوطلب از این سد میگذرند و به دوره ی دکتری وارد میشوند. آنچه این قبیل داوطلبان انجام میدهند، شناخت کم و کیف جلسه مصاحبه و اجرای یک پروتکل تقریبا عمومی است. در ادامه به نکات مهم و مورد توجه داوران در جلسه مصاحبه میپردازیم.
-
پوشش مناسب داشته باشید.
بدیهی است اولین چیزی که طرف مقابل شما میبیند، ظاهر شما از جمله لباس شماست. لذا داوطلبان برای شرکت در جلسه مصاحبه، باید به پوشش خود دقت کنند. آراستگی و متناسب بودن لباس با رسمیت جلسه، از اولین مواردی است که دیده میشود.
-
خوش برخوردی و وقار و مکالمه رسمی
کلام شما یک معیار دیگر بر شخصیت شماست. خوش برخورد بودن در عین وقار و حفظ شخصیت، گرچه در برگ امتیازات شما، نمره ای ندارد اما در نگاه داوران از اهمیت خاصی برخوردار است. اینکه از جملات رسمی و شایستهی جلسه و شأن موقعیت استفاده کنید، موجب جلب نظر مثبت داوران میشود.
-
تسلط علمی بر مطالب تخصصی
واضح است که داوطلبان دوره دکتری، باید از سطح علمی قابل قبولی در زمینه تخصصی خود برخوردار باشند. لذا به داوطلبان توصیه میشود با مطالعه منابع اصلی دروس تخصصی، تسلط مطلوب بر دروس تخصصی را به دست آورند.
-
مدرک تخصصی زبان
ارائه مدرک زبان تخصصی در جلسه مصاحبه دارای حداکثر 9 امتیاز است. در برخی از دانشگاه ها، ارائه مدرک تخصصی زبان را به هنگام ثبت نام و ورود به دانشگاه، معوق می کنند. یعنی اگر داوطلبی، تا روز مصاحبه موفق به اخذ مدرک تخصصی زبان نشده باشد، به او این امکان داده میشود که هنگام ثبت نام و ورود به دانشگاه، مدرک زبان را ارائه دهد.
اما آنچه داوطب از دست می دهد، امتیاز مدرک تخصصی زبان در روز مصاحبه است. علی رغم تصور عموم که اخذ نمره مطلوب در آزمون تخصصی زبان را کاری دشوار می دانند، نظر دانشجویان دکتر خیرآبادی در ادوار گذشته، چیزی غیر از این است. بسیاری از داوطلبان دکتری در سال های گذشته، با شرکت در دوره های مدرک تخصصی زبان دکتر خیرآبادی، موفق به نمره مطلوب در کوتاه ترین زمان شده اند.
-
مکالمه به زبان انگلیسی
در برخی از دانشگاه ها، داوران از داوطلبان می خواهند که خود و پایان نامه یا مقاله خود را به زبان انگلیسی معرفی کنند. داوطلبان این مورد را سخت و گاهاً غیرممکن می دانند. یکی از دلایل این ضعف، کمبود اعتماد به نفس در افراد است. داوطلبان که با یادگیری چند تکنیک و روتین مکالمات روز مصاحبه دکتری می توانند به این مهارت دست یافته و امتیاز خوبی از این بخش کسب کنند.
لازم به ذکر است تجربه ی داوطلبان سال های گذشته نشان داده است مکالمه به زبان انگلیسی حتی در حد معرفی خود و پایان نامه، موجب جلب توجه داوران شده است. از این رو دوره های آمادگی مکالمه به زبان انگلیسی ویژه روز مصاحبه دکتری، با تدریس دکتر خیرآبادی در مجموعه دکتر وکیلی برگزار میشود. تسلطی که داوطلبان با شرکت در این دوره به دست می آورند، این تضمین و اطمینان خاطر را برایشان فراهم میکند که از بخش مکالمه به زبان انگلیسی، امتیاز موردنظر را کسب خواهند کرد.
-
مقاله علمی پژوهشی
یکی از مهمترین بخش های امتیاز مصاحبه دکتری، مربوط به بخش مقالات علمی پژوهشی است. مقالات علمی پژوهشی
-
مقاله کنفرانسی
یکی دیگر از انواع مقالات آکادمیک، مقاله کنفرانسی است. مقالات کنفرانسی، به دلیل چند مزیت، انتخاب بیشتر داوطلبان است. مقالات کنفرانسی در مدت زمان کوتاهی نگارش و پذیرش میشوند. در هر سال کنفرانس های متعددی در سطح کشور و بین الملل برگزار میشود. لذا پژوهشگران میتوانند در هر ماه و فصلی از سال مقاله کنفرانسی ارائه دهند. دوره کوچینگ مقاله نویسی دکتر گرجی، مبدع دوره های کوچینگ مقاله نویسی در ایران، این امکان را برای پژوهشگران فراهم میآورد علاوه بر اخذ پذیرش حداقل یک مقاله کنفرانسی، فرایند نگارش مقاله کنفرانسی را نیز فرا بگیرند.
-
چاپ کتاب
داوطلبان دکتری، با چاپ یک کتاب در زمینه تخصصی رشته مورد تحصیل خود، می توانند تا 4 امتیاز را کسب کنند. اکثر داوطلبان در مدت زمان باقیمانده بعد از آزمون دکتری تا مصاحبه، اقدام به چاپ کتاب از پایان نامه کارشناسی ارشد میکنند. تسلط به مطالب تئوری و بسط این بخش، میتواند حصول تمام 4 امتیاز را تسهیل کند.
نکات ارائه شده در بالا، به منظور کسب بیشترین امتیاز در جلسه مصاحبه دکتری، لازم به رعایت هستند. برای اینکه داوطلبان بتوانند جلسه مصاحبه را با موفقیت پشت سر بگذارند، لازم است با استفاده از مشاوره اساتید با تجربه در این عرصه، از روزهای پس از آزمون دکتری، شروع به کسب آمادگی کنند.
بسیاری از اقداماتی که در بالا گفته شد، باید از روزهای پس از آزمون کتبی آغاز شوند تا داوطلبان گرامی بتوانند در روز مصاحبه با رزومه پربار، در جلسه حاضر شوند. به داوطلبان توصیه میشود راهنمای و پکیج جامع تقویت رزومه و کسب آمادگیهای لازم برای روز مصاحبه را که توسط تیم تخصصی دکتر وکیلی ارائه میشود، دریافت کنند. این محصول شگفتانگیز به زودی رونمایی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید