این بخش از آزمون دکتری به لحاظ شکلی با سال گذشته شباهت کامل داشت و از لحاظ ترکیب و تعداد سئوالات مانند روال سال 1393 تا کنون برگزار شد. امسال هم کماکان در هر دو گروه اصلی (علوم انسانی و فنی و مهندسی) آزمون شامل سی تست (8 گرامر، 12 لغت و 10 درک مطلب) بود.
در بخش گرامر حرکت به سوی مفهومی شدن تستها که از سال 96 به طور محسوسی شروع شده است ادامه پیدا کرد و در هردو گروه، تستهای گرامر بیشتر از جنس تستهای پیشرفته بود. جملات مرکب، ساختهای هم پایه، ساختهای بدون فاعل، صفتهای تفضیلی (و برای نخستین بار صفت تفضیلی مضاعف)، ساختار بدلی (البته اینبار در داخل پرانتز) و قیود تشدید کننده موضوع اصلی تمامی 16 تست بخش گرامر دو گروه بود.
دانشجویانی که این نکات گرامری پیشرفته را مطالعه کرده و اندکی به مهارتهای ترجمه آشنا بودند میتوانستند بین 5 تا 6 تست از 8 تست این بخش را حل نمایند. روند تستهای گرامر به گونهای در حال رشد بوده است که حفظ فرمولهای غیر علمی و ساده انگارانه و اکتفای صرف به آنها نمیتواند باعث موفقیت داوطلبان باشد.
در بخش لغت هم تغییر محسوسی نسبت به سال قبل مشاهده نمیشود کماکان در هر گروه بین 3 تا 5 تست با دانستن لغات 504 واژه و essential words که در سطح لغات B1 هستند قابل پاسخگویی بود و بقیه تستها در سطح لغات پیشرفته تر 125 واژه دشوار، 1100 واژه و لغات GRE محسوب میشد. در بخش لغت نیاز به شروع مطالعه از زمان حداقل 5 الی 6 ماه پیش از شروع آزمون ضروری است و رسیدن به سطح بالا در بخش واژگان مستلزم برنامه ریزی و حل تستهای فراوان است.
در بخش درک مطلب آزمون شاهد بیشترین حد از تغییرات محتوایی بودیم. سئوالات معمول و مرسومی مثل پیدا کردن مرجع ضمیر و یا مترادف کللمات داده شده در متن اصلا در هیچ کدام از دو گروه به صورت سابق مطرح نشد و در گروه علوم انسانی هم که 2 تست از درک مطلب اول به پاسخ دادن بخش های زیرخطدار میپرداخت کاملا با مرجع ضمیرهای مرسوم متفاوت بود. حجم گزینهها هم به شکل چشمگیری طولانیتر شده بود و سئوالات ضمنی و استنباطی رشد چشمگیری داشت؛ به گونهای که تکنیکهای مبتنی بر ظاهر متن و بدون توجه به معنی کلی متنها کارایی زیادی در پاسخ گویی به تستهای درک مطلب نداشت. در این بخش هم لازم است داوطلبان جدی سال آینده از بازه زمانی مناسب شروع به مطالعه تکنیکهای علمی مبتنی بر فهم کلی متن کنند تا بتوانند از این بخش که دشوارترین بخش آزمون هم محسوب میشود نتیجه قابل قبولی کسب کنند و درصد خود را از دیگر داوطلبان به طرز محسوسی ارتقاء دهند.

در مجموع آزمون زبان انگلیسی سال 98 نشان داد که ضروری است داوطلبان درس زبان انگلیسی را از زمان مناسبی آغاز کنند و به تکنیکهای سطحی و حافظه محور اکتفا نکنند. و نکته پایانی اینکه در صورت برنامه ریزی صحیح برای بخش زبان انگلیسی، این بخش میتواند به راحتی تبدیل به نقطه قوت داوطلبان شود اما روال غلط برنامه ریزی در این بخش، اکثرا باعث ضربههای جبران ناپذیر به عملکرد کلیت داوطلبان آزمون دکتری میشود.
در همین راستا بسته شگفت انگیز استعداد تحصیلی را برای همراهان عزیزمان خلق نموده ایم که به بهترین و سریع ترین روش به شما عزیزان یاری خواهد رساند. با ما همراه باشید
