تاثیر دخانیات بر سلامت و قدرت حافظه
آیا تاکنون به تاثیر دخانیات بر سلامت و قدرت حافظه پرداخته اید؟ سیگار نه تنها به سلامت جسمانی، بلکه به سلامت روان شما نیز آسیب میرساند . فرد میانسالی که در تمام عمر خود سیگار کشیده است، دو تا سه برابر احتمال دارد زودتر از فردی که هیچوقت سیگار نکشیده است، فوت کند.
دخانیات عامل یک مرگ و میر در جهان
استعمال دخانیات به عنوان یک عامل اصلی برای سرطانهای مختلف، مشکلات ریوی و قلبی عروقی شناخته شده است و همچنین با سایر مشکلات سلامتی مانند عوارض بارداری، تعداد کم اسپرم در مردان، مشکلات دهان و دندان و افزایش احتمال آب مروارید مرتبط است. پس جای تعجب نیست که سازمان بهداشت جهانی سیگار کشیدن را به عنوان عامل شماره یک مرگ و میر قابل اجتناب در جهان اعلام کرده است.
آمار ایالات متحده نشان میدهد که سیگار کشیدن سالانه بیشتر از اچ آی وی، مصرف غیرقانونی مواد مخدر، سوء مصرف الکل، جراحات وسایل نقلیه موتوری و قتل ، باعث مرگ و میر میشود. مقایسههای مشابهی را میتوان در آمار بریتانیا یافت. با این حال، در حالی که امروزه تعداد کمی هستند که از عوارضی که سیگار بر بدن وارد میکند بیاطلاع باشند، اثرات سیگار کشیدن طولانی مدت و دخانیات بر سایر زمینهها مانند یادگیری و حافظه کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.
تاثیر نیکوتین بر حافظه
برخی از مطالعات نشان دادهاند که نیکوتین موجود در سیگار میتواند تمرکز و توجه را بهبود بخشد؛ این مطالعات اذعان دارند سیگار باعث میشود افراد احساس هوشیاری بیشتری کنند. اما سیگار چیزی بیش از نیکوتین دارد. آنها حاوی بیش از 4000 ماده شیمیایی هستند که بیش از 50 مورد از آنها به عنوان سم شناخته شده است. برای مثال، مونوکسید کربن در دود اگزوز خودروها، بوتان موجود در مایع فندک، و آرسنیک، آمونیاک و متانول موجود در سوخت موشک از جمله مواد مضری است که در سیگار وجود دارد. تصور می شود که تجمع طولانی مدت این مواد شیمیایی سمی میتواند به مغز آسیب برساند و منجر به نقص در یادگیری و حافظه شود.
دخانیات و حافظه کوتاه مدت
استعمال دخانیات به مدت طولانی مدت با کاهش حافظه فعال، حافظه کوتاه مدت (که برای کارهای روزمره مانند قرار ملاقات یا مصرف به موقع دارو استفاده می شود) و ضعف عملکرد اجرایی مرتبط است. حافظه کوتاه مدت به ما کمک میکند وظایف را برنامهریزی کنیم، به فعالیتهای مهم و فعلی توجه کنیم و سایر فعالیتها را نادیده بگیریم. این مبحث زیربنای توانایی روزمره ما برای به خاطر سپردن و یادگیری است که بدون آن زندگی بسیار دشوارتر خواهد بود. محققین دریافتند که افرادی که به شدت سیگار میکشند و مشروبات الکلی مصرف میکنند، کمبودهای بیشتری در حافظه کوتاه مدت خود نشان میدهند. این نشان میدهد که ترکیب سیگار و نوشیدنیها اثری «دوبرابر» دارد.
اثرات ترک دخانیات
ترک دخانیات سلامتی را بهبود میبخشد و منجر به بهبود شناخت میشود. این ممکن است با افزایش ضخامت قشر مغز (لایه بیرونی مغز که نقش مهمی در پردازش اطلاعات و حافظه دارد) مرتبط باشد. قشر پوست به طور طبیعی با افزایش سن نازک می شود، اما استعمال دخانیات می تواند این اثر را بیشتر کند و باعث نازک شدن قشر مغز با سرعتی بیشتر شود. ترک دخانیات می تواند تا حدی به معکوس کردن این اثر بر روی قشر مغز کمک کند، اما نه به حدی که در افراد غیر سیگاری وجود دارد.
روشهای ترک سیگار
روشهای سنتی ترک دخانیات بر درمان جایگزین نیکوتین، مانند آدامسهای نیکوتینی، چسبها، استنشاقها و اسپریهای بینی متمرکز شدهاند. این معمولاً حدود 8 تا 12 هفته طول می کشد تا بهبودهای سلامتی قابل اثباتی را ایجاد کند. سیگار الکترونیکی یک دستگاه الکترونیکی تحویل نیکوتین با باتری که شبیه سیگاری است که توتون و تنباکو ندارد. اخیراً مشخص شده است که استفاده از سیگارهای الکترونیکی نسبت به سیگار کشیدن باعث بهبود حافظه کوتاه مدت و روزمره میشود، اما ما در حال حاضر اطلاعات کمی در مورد تأثیر طولانی مدت سیگارهای الکترونیکی بر سلامت، خلق و خو و عملکردهای شناختی داریم.
دیدگاهتان را بنویسید