از جزئیات مصاحبه دکتری بیشتر بدانیم
از جزئیات مصاحبه دکتری بیشتر بدانیم
داوطلبان کنکور دکتری، با قبولی در کنکور، باید از مرحلهی پراسترس مصاحبه بگذرند تا بتوانند در رشته و دانشگاه مورد علاقه خود شروع به تحصیل کنند. مطالعه برای کنکور و آمادگی مصاحبه دکتری ، نیاز به صرف زمان و اقدامات از پیش تعیین شده دارد. داوطلبی که موفق به قبولی در کنکور دکتری شده باشد، برای ورود به جلسهی مصاحبه باید دارای آمادگی و رزومهی از پیش تهیه شدهباشد. در این مقاله به بررسی چند نکته در مورد کسب آمادگی لازم برای جلسه مصاحبه پذیرش دوره دکتری میپردازیم.
جلسه مصاحبه با چه هدفی برگزار میشود ؟
قبل از اینکه به نکات مرتبط با آمادگی برای مصاحبه دکتری بپردازیم، لازم است بدانیم هدف از برگزاری جلسهی مصاحبه چیست. همانطور که میدانید در کنکور دکتری، سوالات از منابعی تقریباً مشخص طرح میشوند. از طرف دیگر، از آنجا که دوره دکتری، بیشتر به تحقیق و پزوهش میگذرد، لذا لازم است داوطلبان از نظر علمی تحت آزمون و بررسی دقیق تری قرار گیرند تا برای حضور در دوره دکتری، غربالگری شوند.
دلیل دیگر برگزاری جلسهی مصاحبه، تأکید بر زبان انگلیسی است. دانشجوی دکتری باید با بررسی متون، مقالات و منابع لاتین، به علم روز دسترسی پیدا کند. لذا لازم است سطح داوطلبان از نظر مهارت زبان انگلیسی در جلسه مصاحبه بررسی شود. در ادامه به بررسی جلسه مصاحبه به صورت دقیقتر میپردازیم.
داوران جلسه مصاحبه دکتری را بشناسید
به داوطلبان توصیه میشود پیش از جلسه مصاحبه، در مورد داوران و اساتید احتمالی هر دانشگاه، تحقیق کنند؛ بدین صورت که با تحقیق از دانشجویان دانشگاهی که دعوت به مصاحبه شدهاند، یا جستجو در اینترنت، از رزومه و علائق داوران و اساتید حاضر در جلسه مصاحبه شناخت نسبی بدست آورند. بدین طریق داوطلبان میتوانند با داشتن پس زمینه شناختی از داوران، در پاسخ به سوالات، جهتگیری مناسب داشته و نظر داوران را جلب کنند.
اهمیت زبان انگلیسی در جلسه مصاحبه دکتری
از اقدامات مهم برای آمادگی مصاحبه دکتری همانطور که میدانید اهمیت زبان انگلیسی در جلسه مصاحبه دکتری، به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول مدرک زبان مورد قبول دانشگاه است که داوطلبان باید قبل از جلسه مصاحبه با شرکت در آزمونهای زبان، اقدام به اخذ آن نمایند. مدارک زبان از جمله MSRT، EPT، MHLE و …. از جمله مدارکی هستند که مورد قبول دانشگاههای پذیرنده دکتری هستند. داوطلبان باید با انتخاب مدرکی که مورد قبول دانشگاه مورد نظرشان است، در آزمون زبان شرکت کرده و در روز مصاحبه، مدرک زبان را ارائه دهند.
برخی از دانشگاهها، به داوطلبان فرصت میدهند مدرک زبان خود را تا روز اعلام نتایج نهایی و ثبتنام در دانشگاه، ارائه دهند. به داوطلبان توصیه میشود چنانچه مدرک زبان را تا روز مصاحبه اخذ نکردهاند، نسبت به تقویت مهارت مکالمه به زبان انگلیسی اقدام کنند. این موضوع مربوط به بخش دوم ارزیابی مهارت زبان انگلیسی داوطلب است. داوطلب میتواند با مکالمه به زبان انگلیسی، نظر داوران را جلب کند. در این صورت محتمل است داوران به داوطلبی که از مهارت خوبی در مکالمه زبان انگلیسی برخوردار است، اجازه دهند مدرک زبان خود را در هنگام ثبت نام به دانشگاه ارائه دهد.
داوطلب باید برای مکالمه به زبان انگلیسی، چند نکته مهم را مدنظر داشته باشد:
- در مورد چه موضوعاتی باید به زبان انگلیسی صحبت کند؛
- خود را به زبان انگلیسی معرفی کند؛
- پایاننامه یا مقالات خود را به زبان انگلیسی معرفی کند؛
- طرح پیشنهادی خود برای تز دکتری را به زبان انگلیسی معرفی کند.
این موارد از مهمترین موضوعاتی بودند که محتمل است در جلسه مصاحبه دکتری، به زبان انگلیسی خواسته شوند.
اهمیت رزومه پژوهشی در مصاحبه دکتری
یکی دیگر از فاکتورهای مهمی که در آمادگی برای مصاحبه دکتری و در روز مصاحبه مدنظر اساتید و داوران است، رزومه پژوهشی داوطلبان است. همانطور که میدانید و گفته شد، پژوهش و تحقیقاتی که دانشجو در طول دوره دکتری انجام میدهد، در کیفیت و فارغ التحصیلی او تاثیر به سزایی دارد. لذا لازم است داوطلب دوره دکتری از نظر پژوهشی، دارای پیش زمینههایی باشد.
رزومه پژوهشی داوطلب شامل مقاله کنفرانسی، مروری، علمی پژوهشی و ISI و سایر انواع مقالات میشود. همچنین میزان تسلط داوطلب بر روش تحقیق رشتهی خود، عامل مهمی است که ممکن است برای بسیاری از اساتید و داوران، تعیین کننده باشد. لذا داوطلبان باید قبل از مصاحبه دکتری، برای این بخش از امتیاز، اقداماتی را انجام دهند.
تدوین و پذیرش مقالههای علمی پژوهشی و ISI، فرایندی زمانبر است؛ لذا لازم است داوطلبان از ماهها قبل از آزمون دکتری برای این بخش از رزومه خود تلاش و برنامهریزی کنند. راهنمای عملی این بخش از آزمون در کلاسهای دکتر گرجی در موسسه دکتر وکیلی، با عنوان دورههای “کوچینگ مقالهنویسی” به پژوهشگران کمک میکند بتوانند به این مهارت دست یابند.
در موسسه دکتر وکیلی، کلاسهای مرتبط با آمادگی برای مصاحبه دکتری در ماههای نزدیک به مصاحبه دکتری برگزار میشود که میتوانید نمونهای از محتوا و سرفصل کلاسهای برگزار شده در بهار 1400 را با عنوان “کپسول آمادگی مصاحبه دکتری 1400” مشاهده کنید. در مقالات بعدی به بررسی نکات دیگری در زمینه دانش تخصصی در مصاحبه دکتری میپردازیم.
دیدگاهتان را بنویسید